Порто сурфање камп

Сурфањето е радосна активност со многу возбудливи предизвици, што го прави совршено за некој што бара неверојатни возбудувања. Смиреноста обезбедена за оние бесценети минути пред да се најде вистинскиот бран и способноста да се искористи моќта на океанот се фантастични. Ништо не се споредува со времето поминато во вода и инструкциите од овластен инструктор. Овој прирачник ќе ви даде неколку корисни совети што треба да ги запомните кога ќе отидете на првиот школа за порто сурфање:

Изберете соодветни бранови за сурфање и учење.

Секој сака да ги вози најдобрите бранови на најдобрите локации, но кога штотуку почнувате да сурфате, има некои линии што не треба да ги преминете. При вакви бранови, поголема е веројатноста да се повредите и да се тргнете од патот. И многу помала е веројатноста да ги добиете брановите и да вежбате да ги добиете стапалата. Прашајте ги искусните сурфери за тоа какви бранови да страдате и држете се до тоа додека не развиете вештини. Продолжете да го правите тоа додека напредувате во кариерата за сурфање и веслајте само на локации кои се во вашата комфорна зона.

Пред да започнете да ја учите вистинската техника

Несомнено има добри и лоши начини да ги научите основите на сурфањето. Ако не ви се покаже правилната техника пред да започнете, ќе ви биде потешко да напредувате во спортот. Може да биде доста корисно да се учи на суво пред да се премине на влажно сурфање. Ефективното стоење на даска со соодветна форма е една од најважните способности за почетник сурфер. Ако не можете да ја вежбате формата со тренер, клучно ќе биде да ја научите од искусен сурфер.

Научете да сурфате на даска со мека покривка

 Тие се даските за сурфање кои најмногу се продаваат во светот. Тие се големи, стабилна градба, што ќе ви помогне да бидете балансирани додека ги учите основните методи за сурфање. Кога сте почетник сурфер, вашата табла да ве удри е една работа што е речиси неизбежна. Тоа е уште една причина зошто е идеално да се има мека плоча за да ги апсорбира ударите од таблата. Како почетник, не е препорачливо да користите кратка табла која не е соодветна за вашата вештина.

Избегнувајте мешање со сурферите кои веќе се на нивниот бран.

 На сурферот на бранот секогаш му се дава приоритет, па за да го спречите принудувањето на слалом, држете се настрана од нивниот пат. Кога веслате надвор, избегнувајте возење кајакар во близина на врвот доколку е можно. Веслојте во правец на белата вода ако не е возможно правилното држење на телото. Одете до пената и фрлете се наоколу ако се најдете во ситуација во која вашиот единствен избор е да останете на патеката на сурферот.

Не го враќајте лопатката

Од витално значење е да избегнете веслање со други, откако ќе ги совладате основите и сте подготвени да се приклучите на групата и да седнете длабоко. Веслањето со грб е веслање покрај другите сурфери за да седнете подлабоко и да го чекате следниот бран, иако можеби не ви е редот да сурфате. За жал, многу поединци го прават тоа. Дури и вешти, па дури и искусни сурфери го прават тоа. Но, едноставно затоа што тие прават нешто не значи дека е правилно да се направи. Тоа ги става сите во ситуација кога станува малку тешко да се разбере чиј може да биде редот во напорните денови.

Научете да бришете

Ќе паднете неколку пати додека почнувате да сурфате. Но, кога ќе станете зависни од сурфање, бришењето е една од оние работи што нема лесно да исчезне и може да трае со години. Ќе има моменти кога брановите ќе ве натераат да се чувствувате исцрпени, уништени, па дури и фрустрирани, но сето тоа е дел од спортот. Ќе најдете дека развивате добра техника за бришење, иако тоа често може да се случи за време на вашето сурфање. Бришењето најдобро се прави додека сте завиткани во фетална положба со рацете што го покриваат лицето. Веднаш штом ќе сфатите дека ќе паднете, скокнете од таблата и над бранот.

Крајна Линија

Не ве одвраќа процесот на учење, иако на почетокот тоа би можело да биде предизвик за совладување. Постојаното паѓање само ве зајакнува како сурфер, а трудот се исплати со некои од најдобрите искуства што можете да ги стекнете од Порто сурфање камп.