Научете како да читате прогнози за сурфање за да ги фатите подобрите бранови од вашиот живот.

Без разлика дали сте почетник, напреден или професионален сурфер едно нешто го имаме сигурно: секогаш го барате совршениот ден за сурфање. Кој може да ве обвини? Сурфањето на совршените бранови е засилувач на расположението, одлично за подобрување на нивото на сурфање и, најдобро од сè, за забава. Се разбира, „совршениот ден“ не е ист за сите типови или сурфери. Учењето да читате прогноза за сурфање е вештина од која ќе имате корист во сите фази од еволуцијата на сурфањето, затоа подготвивме едноставно објаснување на клучните индикатори за читање на прогноза за сурфање.

Плима

Можеме да започнеме со сите други клучни индикатори за да прочитаме прогноза за сурфање, но учењето како функционира плимата на местата за сурфање што обично сурфате е многу важно за да одлучите кое е најдоброто време за сурфање. Не постои точен одговор за ова прашање, бидејќи тоа ќе зависи од многу фактори, како што е видот на пауза за сурфање. Постојат некои врвови за сурфање кои работат подобро за време на плимата, други ќе формираат подобри бранови на осеката или дури и на плажите кои го носат најдобриот потенцијал во средината на плимата. Ако навистина сакате да дознаете за клучниот индикатор за читање прогноза за сурфање, ви препорачуваме да започнете со многу набљудување или да ги прашате локалните жители која е најдобрата плима за местото за сурфање каде што ќе сурфате.

Насока на ветерот

Повторно, може да се запрашате зошто сè уште не зборуваме за големината на брановите, но тој индикатор не е навистина важен ако насоката на ветерот не е најдобра. Насоката и јачината на ветрот можат да ги уништат брановите. Затоа решивме да зборуваме веќе за овој клучен индикатор за да прочитаме прогноза за сурфање. Ветерот може да се подели во две главни групи: ветрови на брегот и крајбрежните ветрови.

Иако ветровите на брегот понекогаш се добри за вежбање на некои маневри, тие обично претставуваат најлоши услови и ќе влијаат на квалитетот на брановите.

Надморските ветрови се ветрови кои доаѓаат од копно и директно удираат во брановите. Тие обично дозволуваат бранот да продолжи да се тркала до брегот. Меѓутоа, кога тие се многу силни, потешко е да веслате во бран, бидејќи ветерот ќе ве турка назад.

Јачина на ветерот

Порано или подоцна, ќе го разберете влијанието што овој клучен индикатор за читање на прогнозите за сурфање може да го има врз квалитетот на брановите. Ветровитите денови ќе влијаат на брановите повеќе од деновите без ветер. Значи, многу веројатно ќе претпочитате денови без ветер. Како што споменавме погоре, морските ветрови се совршени понекогаш, но дури и тие можат негативно да влијаат на вашето сурфање кога нивната брзина е многу голема.

Во зависност од тоа која веб-локација за прогноза за сурфање ќе ја користите, брзината или јачината на ветерот обично се претставени во км/ч (километри на час) или не. Барате денови со помали брзини, особено ако е ветер што ќе го погоди врвот на сурфањето странично или од спротивен правец (копно). Ако е ден на офшор, било што од 0 до 15 км/ч ќе биде добро за сурфање, но тоа може да се разликува од точка до сурфање.

Големина на оток

Ќе разберете дека во светот на сурфањето секој сака да додаде неколку сантиметри на големината на најдобриот бран што го фатиле тој ден. Тоа е затоа што овој клучен индикатор за читање на прогнозата за сурфање е поврзан со повисоко ниво на сурфање. Поголемите бранови обично бараат повеќе вешти сурфери.

Големината на брановите се мери во метри или стапки. Овде, разбирањето на вашето ниво на сурфање е многу важно, повеќе од кој било друг клучен индикатор за читање на прогнозите за сурфање. Почетниците треба да се определат за бранови со помалку од 1 метар (3 стапки), додека понапредните сурфери сакаат да сурфаат на бранови поголеми од 1.5 метри. 

Период на оток

Периодот на оток е едноставен. Колку е пократко времето на периодот на отекување, кое се мери во секунди, толку послабо ќе биде сурфањето и подолго ќе треба да пристигне множеството бранови.

Барате денови со повисоки периоди на отекување, така што сè над 9 секунди ќе биде добро. Ако оди многу високо, може да претставува денови со повеќе енергија и поголеми бранови.

Насока на оток

Овој клучен индикатор е важен за читање на прогнозите за сурфање и вклучува одредено разбирање за насоката кон плажата. На пример, ако има оток што доаѓа од северните правци, плажата што е свртена кон југ ќе биде помалку приемчива за отокот и нема да произведува многу бранови. Ако има оток што доаѓа од југ, отокот директно ќе влијае на врвот на сурфањето и брановите ќе бидат поголеми.

енергија

Ова не е достапно во секоја прогноза за сурфање, но ни се допаѓа затоа што ни дава вистинско чувство за моќта што ја носи секој оток. Прогнозата за сурфање е претставена во kJ и работи пропорционално на големината на отокот. Поголемите отоци носат многу енергија со себе. За почеток, треба да изберете по денови со помалку енергија. Исто како и во големината на отокот, секоја пауза за сурфање ќе реагира различно на енергијата. Дознајте како овој клучен индикатор за читање прогнози за сурфање влијае на плажите за сурфање што ги сурфате.

Да сумирам

Разбирањето на клучните индикатори за читање на прогнозите за сурфање е многу важна вештина што ќе обезбеди вашето ниво на сурфање да одговара на реалните услови на море или дека ќе сурфате на најдобрите бранови во вашиот живот. Овие клучни индикатори за читање на прогнозата за сурфање може да се разликуваат од веб-локација до веб-локација за која ќе се одлучите. Има неколку достапни како Surf Forecast, Magic Seaweed, Surfline или Windguru. Ви препорачуваме или да ја изберете најдобрата за вас или да проверите повеќе од една платформа за да ги споредите клучните индикатори за да ги прочитате прогнозите за сурфање.

Ако имате било какви сомнежи, контактирајте не за да можеме да ви помогнеме да го постигнете знаењето за сурфање кое ви е потребно за подобро сурфање. Можете исто така да се претплатите на нашиот билтен за да бидете во тек со сите совети и новости што ги споделуваме за сурфањето. 

 

Последни написи

Дознајте повеќе за зборот за сурфање во нашите објави на блогот. Секоја недела ви носиме различни вести, совети и знаење за сурфање. Како може да немате корист од тоа?